sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Terveiset futisviikolta!

Tämä viikko on pyhitetty jalkapallolle kuten otsikosta käy ilmi. Täällä on pelattu Mestareiden liigaa tiistaina ja tänään on Valencian pienemmän joukkueen Levanten vuoro kohdata FC Barcelona La Ligassa. Tietysti hommasin liput sinne!
Tiistaina Valencian vieraaksi tuli Bayern. Täällä odotukset olivat korkealla ennen peliä ja vaikka jo ennen peliä oli selvillä, että molemmat joukkueet menevät jatkoon niin silti ainakin kotijoukkue pelasi täysillä. Bayernilta odotin paljon enemmän. Jos joukkue ei tuosta enempää saa irti itsestään niin noutaja tulee aika nopeasti isoja poikia vastaan tosipeleissä. Ja pelihän päättyi siis 1-1.


Bayernin bussi saapuu stadionille:






































Kotijoukkueen fanikatsomoa:



























Kokous :D En yhtään ihmettele että Howard Webb on yksi tämän hetken arvostetuimmista tuomareista. Saa respectit jo pelkällä olemuksellaan :)




























Keskiviikkona käytiin yhdessä todella hyvässä jäätelöbaarissa. Kävisin useamminkin, mutta se on ihan törkeän kallis. Sieltä saa italialaista itsetehtyä jäätelöä plus muita herkkuja.




























Pistaasijäätelö on ihan parhautta:







































Jäätelöstä tuli kylmä, joten piti ottaa lämmikettä. Oikealla kuuma suklaa kookospähkinällä ja kermavaahdolla. Vasemmalla jokin erikoiskahvi jossa oli sellaista supermakeaa suklaamönjää pohjalla. Täällähän ei tunneta samalla tavalla kuumaa maitokaakaota kuin Suomessa. Täällä tilataan "chocolate caliente" eli kuumaa suklaata. Lähinnä siitä tulee mieleen vähän löysä suklaakiisseli. Hyvää se on :)





























Ai niin. On ihan pakko laittaa kuva tästä poliisin menopelistä! Aina kun näen tuon niin nauran sisäisesti ihan reilusti :D Oikeesti, miettikää jos Suomessa poliisilla olisi tuollaisia. Kaikki nauraisi niille varmaan päin naamaa. Täällä pikkukaduilla ne on varmasti tosi käytännöllisiä, mutta onhan toi oikeesti ihan törkeän koominen :D




























Poliisista tulikin mieleen että vaikka täällä on vähän sellainen hurlumhei meininki, niin turvallisuus otetaaan täällä sitten ihan tosissaan.  Kaupungilla on poliiseja aivan älyttömästi. En valehtele ainakaan paljoa jos väitän että tässä kaupungissa on yhtä paljon poliiseja kuin koko Suomessa. No ehkä vähän liioittelen, mutta en paljoa :) Myös rautatieasemilla tehdään turvatarkastus ennen kuin pääsee junalaiturille. Taitaa olla Madridin pommi-iskut vielä hyvässä muistissa. Aina jos täällä on mielenosoitus tai muu tapahtuma niin poliisikopteri pörrää yläpuolella. Tiistainakin stadionin ympärillä pörräsi kopteri ja ratsupoliiseja oli joka kulmalla. Stadionilla tuli poliisin tiedotteet Bayernin faneille saksaksi. 
Täällä on ihan turvallinen fiilis kävellä kaupungilla keskellä yötäkin kun tietää että poliisi ei ole kaukana. Tosin kun olen katsonut uutiskuvia kuinka mielenosoituksissa sivulliset saa ihan kunnolla pamppua, niin en tiedä haluanko olla heidän kanssa missään tekemisissä :D Täällä oli myös vähän aiemmin kunnon skandaali kun youtubessa levisi video, jossa partiossa oleva poliisikaksikko veti tanssia poliisiautossa. Yritän kaivaa sen linkin jostain tähän...Ha haa löytyi!
http://www.youtube.com/watch?v=D7JRah8_gyM

Näköjään tuo ei toimi suorana linkkinä, mutta copypastella saa näkyviin. (Olen itse niin käsi näissä hommissa etten osaa tuolle muuta tehdä)

Täällä on tänään sunnuntaina (pelin lisäksi) mielenkiintoinen päivä. Kataloniassa järjestetään ennenaikaiset parlamentti(?) vaalit. Jos Katalonian itsenäisyyttä ajava puolue voittaa, niin se tarkoittaa todennäköisesti sitä että Kataloniassa on kohta kansanäänestys itsenäisyydestä. Tässä tilanteessa on ihan todennäköistä että katalaanit käyttäisivät tilanteen hyväksi ja äänestäisivät itsenäisyyden puolesta. Siitähän soppa sitten taas syntyisi. Mutta ei mennä asioiden edelle.

Laitan tähän loppuun vielä kuvan kauppahallin edustalta kun puissa on niin nätti ruska :)







































Palaan asiaan varmaan ensi viikonloppuna. Lauantaina menemme "world economy" ryhmän kanssa vierailulle oliiviöljytehtaalle, niin onpahan sitten taas ainakin jotain kerrottavaa.




sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Kuvia viikonlopulta

Tänä viikonloppuna täällä on ollut hyvä ilma. Parikymmentä lämmintä ja aurinko on paistanut, joten olen ulkoiluttanut jälleen kameraa. Tässä tuotosta...


Vihdoin pääsin puistossa tarpeeksi lähelle, jotta sain mopoputkella edes jonkinlaisen kuvan näistä veijareista!





























Pulut on keksineet hyvän kylpypaikan




























Kaupungin kukkaistutus







































Kaupungilta






































































































Jouluvalot on laitettu keskustassa jo valmiiksi, mutta vielä niitä ei ole laitettu palamaan.



























Härkätaisteluareena, joka on käytössä edelleenkin




























Täällä on sunnuntaisin pitkin keskustaa ihmiset myymässä kaikenlaista kamaa. Yhdessä paikassa on keräilykolikoiden myyjät, toisessa paikassa rättikauppiaat ja futiskorttien keräilijät ovat tietyssä paikassa jne. Tänään oli niin hyvä ilma, että keskusta oli aivan täynnä porukkaa.







































Lähipuistosta




























Tieteiden ja taiteiden kaupungilta. Jos valokuvaus kiinnostaa, niin tämä on hyvä paikka harjoitella :)








































































































































































































































































Melko spooky siltavahti
























Tällaista tällä kertaa :)

torstai 15. marraskuuta 2012

Talousuutisia

Heippa taas kaikille!

Täällä kun ei ole tapahtunut mitään sen ihmeempää minulle viime aikoina, niin ajattelin kirjoittaa vähän Espanjan taloustilanteesta. Se on aihe josta kaikki puhuvat täällä jatkuvasti. 
Ensin kuitenkin muutama muu juttu...

Ensi viikolla on Valencia- Bayern Mestareidenliigapeli. Käytiin ostamassa liput tällä viikolla ja jos lipunjonottajien kansalaisuudesta voi päätellä niin aika saksalaispainotteinen katsomo tulee tiistaina. Ei sen puoleen, täällä nuo vähän parempien pelien liput maksavat sen verran ettei niihin paikallisilla kovin usein ole varaa.
Sitten toinen juttu. Nyt on ilmeisesti jo melko varmaa (koputtaa puuta), että me saadaan tehdä tammikuun ainoa koe koulussa Kouvolassa. Ei siis tarvitse tulla pelkäästään sitä varten tänne enää takaisin. Jee!
Ja se kolmas juttu oli, että tämä näiden täystuho koiramonsteri meni repimään amarylliksen pöydältä ja tietenkin vähän maisteli sitä. Ei siinä vielä mitään outoa, se tekee tuhoa melkein joka päivä :D Reilun vuorokauden päästä alkoi oksentelu ja sitten vasta rupesi minulla soimaan hälytyskellot päässä, että se pirun kasvihan taisi olla myrkyllinen. Pikainen tarkistus myrkytystietokeskuksen sivuilta ja kotihoito-ohjeet siihen päälle. Tänään se kävi lääkärissä tiputuksessa ja joutuu menemään huomenna uudestaan. Täällä on siis ollut pari päivää hirmu rauhallista. Harmi vaan ettei se varmasti opi tuosta mitään, kun oireet tulivat vasta yli vuorokauden pääästä.

Nyt sitten itse asiaan. Espanjassa ja Portugalissa oli eilen yleislakko. Meillä osa tunneista pidettiin ja osa ei. Riippuen opettajasta. Meillä olisi ollut yhdet tunnit, mutta en päässyt kun yleiset eivät toimineet. Illalla oli sitten varmaan joka kaupungissa mielenosoitukset säästöjä vastaan. Täällä Valenciassakin osanottajia oli tuhansia. Joukko meni ihan tästä meidän läheltä, mutta en jaksanut lähteä katselemaan kun laiskotti niin tuhottomasti. Täällä ei tietääkseni kuitenkaan rähinöity ja pistetty paikkoja palasiksi kuten Barcelonassa ja Madridissa.
Lakot ja mielenosoitukset eivät ole täällä mitään uutta. Sinä aikana kun olen ollut täällä, olen nähnyt varmaan kymmenkunta pienempää mielenosoitusta. Yleensä ne on olleet ammattiryhmien omia mielenosoituksia. Eilen kaduilla olivat kaikki. Kansa on täällä todella kyrsiintynyt tilanteeseen ja se näkyy ja kuuluu.

Olen jutellut täällä sekä vanhempien, että nuorempien espanjalaisten kanssa tilanteesta. Nuoria ja lapsia käy todella sääliksi, koska he eivät ole tätä tilannetta aiheuttaneet, mutta heiltä viedään nyt säästöjen myötä mahdollisuus kunnon tulevaisuuteen. Valtion säästöthän iskevät todella rajusti koulutukseen ja terveydenhuoltoon. 
Täällä on julkiset yliopistot ja korkeakoulut jo maksullisia. Vaikka maksut eivät ole älyttömiä, niin silti niihin ei ole kaikilla varaa. Meidän koulussa lukuvuosi (riippuen mitä opiskelee) maksaa karkeasti 1000-2000 €. Juuri pari viikkoa sitten tapasin nuoren naisen joka olisi päässyt kouluumme opiskelemaan, mutta hänen perheellään ei ole siihen varaa :(  Mitä hän sitten tekee? Ei varmaan mitään. Käy työkkärissä, mutta työtä on mahdoton saada kun työttömyysprosentti huitelee 25:ssä! Yksi mahdollisuus olisi tietysti opiskella kieliä ja lähteä ulkomaille. Täällä saksanopinnot ovat kuulemma kasvattaneet suosiotaan räjähdysmäisesti esim. kielikoulussa jossa minä käyn. Saksaanhan lähtevät täältä suurinpiirtein kaikki kynnelle kykenevät. Ongelma kieltenopiskelussa on tietysti raha. Yksityistunnit eivät ole mitään halpaa lystiä ja rahaa ei ole.

Vaikka Valencia on espanjalaisittain köyhää aluetta, niin ei hätää, täältä löytyy alueita missä menee vielä paljon huonommin! Katselin kerran uutisista kun oli juttua jostain pikkukaupungista ja sen peruskoulusta. Koululla ei ole varaa maksaa opettajien palkkoja, eli opettajia ei ole. Lapsia opettaa muutama vapaaehtoinen. Luokkia eikä pulpetteja ole. Lapset opiskelevat isossa salissa jonne on tuotu kaikenlaisia pöytiä. Kirjoista ym. tarvikkeista ei lasten tarvitse uneksiakaan. Tässä vaiheessa täytyy kysyä, että mistäköhän tuosta voi vielä leikata kuluja? Alkaako tuntua että Suomessa on kuitenkin ihan ok asiat? Olemme jutelleet näistä asioista paljon yksityiskoulun tunneilla. Opettajamme kertoi kuinka hänen siskontyttönsä koululla järjestettiin keräys jotta koululle saadaan vessapaperia! Hän kertoi myös, että Espanjassa on nyt nuorten sukupolvi joka todella pitkästä aikaa saa huonomman koulutuksen kuin heidän  vanhempansa. Vaikka tämä kriisi ei kestäisikään kuin joitain vuosia, niin seuraukset näkyvät varmasti todella pitkän ajan kuluttuakin tässä maassa.

Terveydenhoitoon on kaavailtu myös isoja kululeikkauksia. Juuri tällä viikolla oli uusitissa kun Kanariansaarten ainut lastensairaala, jossa tehdään sydänleikkauksia suljetaan. Eli ei puhuta muutamien hoitajien ja lääkäreiden vähentämisestä per yksikkö, vaan kokonaisia sairaaloitakin joudutaan sulkemaan :(

Tällä viikolla täällä on ollut uutisissa myös asuntojen pakkolunastukset. Sen jälkeen kun asuntokupla puhkesi on satojatuhansia ihmisä häädetty kodeistaan. Nyt sitten pari ihmistä on tehnyt itsemurhan häädön takia ja siitä on noussut aivan älytön älämölö. Ilmeisesti nyt on saatu sovittua että osaa häädöistä siirretään, jotta ihmisillä olisi aikaa järjestää edes jotenkin asiansa. Kodittomia ja kerjäläisiä täällä on nyt jo aika paljon täällä. He vaikuttavat olevan myös ihan espanjalaisia, eikä mafian roudaamia romanialaisia. Mitä vanhempien espanjalaisten kanssa olen jutellut, niin he ovat sanoneet että espanjassa on ollut tapana elää yli varojensa. Eli kansa on jo pitkään elänyt luotolla ja asuntolainojakin on saanut kuin karkkikaupasta. Nyt kun kupla on puhjennut niin kaikki on kusessa. Minun mielestäni aika pitkälti kyllä omaa syytään. On mielestäni ihmisen oma velvoite miettiä ennen kuin ottaa järettömän asuntolainan ja vinguttelee visaa, että mitäs sitten kun kaikki ei sujukaan niin kuin Strömsössä. Toki iso kiitos tästä sotkusta kuuluu myös edellisille hallituksille, jotka eivät ole saaneet hommaa kuriin.

Yksi homma mikä on pistänyt omaan silmään todella pahasti täällä on sellainen yleinen tehottomuus. Kaikki on niin hemmetin byrokraattista ja varmasti myös korruptoitunutta. Jo pelkästään virastojen toimintaa tehostamalla yhteiskunta säästäisi varmaan miljoonia. Yksi ongelma täällä on myös ihmisten todella alhainen tulotaso. Kaikki ovat varmaan kuulleet tuhannen euron sukupolvesta. Täällä hyvä palkka on 1000 € kuussa, jokut tienaavat vieläkin vähemmän. Ja puhutaan nyt kokopäivätyöstä. Sillä on täällä aikaisemmin pärjännyt ihan ok. Jos nyt kuitenkin ruoan hinta nousee, veden hinta nousee, sähkön hinta nousee yms. niin ihmisillä ei ole enää varaa perusjuttuihin.

Pohjois-Eurooppalaiset eivät myöskään ole ainoita jotka kauhulla seuraavat Etelä-Euroopan menoa. Täällä Espanjassa on koko syksyn kohistu Katalonian itsenäistymishaluista. He ovat myös sitä mieltä, etteivät halua keskushallinon kautta tukea köyhää etelää. Jos tilanne pahenee vielä entisestään niin en edes halua kuvitella mihin tilanne siellä oikein kehittyy.

Olen kansan kanssa osittain samaa mieltä että koulutuksesta ja terveydenhuollosta pitäisi säästää vasta kun muut keinot on käytetty. Minun mielestä hyviä säästökohteita olisi esim kulttuuripalvelut. Ok, tarvitaanhan kulttuuriakin, mutta kumpi on tärkeämpää, lasten koulutus vai museot? En sitten tiedä kuinka paljon kultturipuoleltakin on jo leikattu kuluja.
Olen kysynyt muutamilta kululeikkauksia vastustavalta, että mitä muita vaihtoehtoja Espanjalla on kuin säästää kuluissa? Kukaan ei ole vielä esittänyt mitään muuta vaihtoehtoa. Minusta alkaakin tuntua, että porukka täällä haluaa vaan rikkaalta pohjoiselta hätäapua, jotta samaa elämää voidaan jatkaa aina seuraavaan kriisiin.
Aiemmin olin sitä mieltä että pohjoisten euromaiden pitää tukea etelää, ettei tilanne räjähdä aivan käsiin. Nyt täällä ollessani mielipiteeni tukipaketteja kohtaan on muuttunut huomattavasti kriittisemmäksi. Syynä on nimenomaan se etten usko, että täällä kansa on valmis muuttamaan suhtautumistaan elämäntapaansa joka tämän kriisin on aiheuttanut. Tukia voidaan antaa, mutta ei ilman ehtoja. Mutta, mutta, nämä ovat vaan ajatuksia joita minulle on täällä tullut joten älkää kivittäkö. 

Ehkäpä ensi kerralla on sitten vähän valoisammat kirjoituksen aiheet.



torstai 8. marraskuuta 2012

Hola taas!

Jälleen on yksi kiireistäkin kiireisempi viikko takana. Kokeet ja esitelmä ovat takana päin joten nyt on aikaa ottaa vähän rennommin. Ensi viikolla meidän täytyy pitää espanjantunnilla esitelmä Suomesta (tietenkin espanjaksi), mutta se ei onneksi vaadi hirveästi valmisteluita. Tungen vaan tavalliseen tapaani power pointin täyteen hienoja kuvia :D Asiasta kukkaruukkuun: ne laivat on vihdoinkin viime viikolla saatu irti sieltä rannalta! Sanoisin että asiassa on toimittu espanjalaisella tehokkuudella.

Viimeisen viikon kohokohta oli tietysti matka Madridiin ja Oviedoon. Onneksi kävin ennen matkaa shoppailemassa lämpimiä vaatteita, oli sen verran kylmät ilmat sisämaassa ja pohjoisessa. Täällä välimeren rannalla oli sitten tietenkin sunnuntaina melkein 30 lämmintä ja porukka makoili rannalla. Nyt täällä on reilu 10 lämmintä ja sataa. Onneksi sain tänään patterin huoneeseeni, muuten olisin saanut kohta varmaan jonkun kuolemantaudin tästä kosteudesta.

Mutta siis viime torstaina lähdimme bussilla aikaisin aamulla Madridiin, jossa meillä oli aikaa harmillisesti vain yksi päivä. Tykkäsin kovasti kaupungista. Mitä sitä nyt kerkesi näkemään. Nämä Espanjan suurimmat kaupungit ovat kaikki aivan erilaisia. Madrid oli minusta jotenkin jäykempi kuin Barcelona ja Valencia ja aristokraattisen näköinen.Vaikea selittää...Täytyy joskus käydä paremmalla ajalla ja ehdottomasti keväällä tai alkusyksystä. Muuten on liian kuuma, tai liian kylmä!


Retiro-puistosta:







































Retiron lasipalatsi:








































Puistossa oli vaikka minkä sorttisia esiintyjiä ja taiteilijoita:



























Jostain syystä en jaksanut hirveästi kuvailla Madridissa. Tässä kuva joltain kuuluisalta aukiolta jonka nimeä en muista :D







































Perjantaina lähdimme ajelemaan kohti Oviedoa. Heti Madridin pohjoispuolella oli pieniä vuoria ja sen jälkeen alkoi tällainen paikallinen Pohjanmaa:









Pohjanmaan jälkeen alkoi näkyä hienoja vuoria. Tajusin ottaa muutaman kuvan bussin ikkunasta:































Oviedo on ihan ok pikkukaupunki Asturiasin maakunnassa. Muuten kaupunki on yhtä ruma kuin Lappeenranta 70-luvun talohirviöineen, mutta vanha kaupunki on tosi mukava:



























































































Lauantaina kävimme Oviedon pohjoispuolella Covadongassa, jossa on kuuluisa basilika ja sellainen vuoren rinteeseen rakennettu luola, jossa on alttari. Harmi ettei sää suosinut :(


Basilika:









































Rinneluola-alttaritsydeemi:









































Tuossa talossa käytiin ottamassa lämmikettä:










































Läheisestä Cangas de Onisin pikkukaupungista löytyi aivan vahingossa tällainen hieno silta:
 







Sella joen vesi on aivan mielettömän kirkasta. Ei uskoisi että tässä on vettä alla melkein metri:



























Jotenkin päädyin myös kameran väärälle puolelle :)









Lauantai-iltana oli Oviedon Palacio de  Congresos Calatravassa kaikille kaupunkiin saapuneille ESN matkalaisille coctailjuhlat :D Jos tämä futuristinen möhkäle näyttää tutulta, niin se johtuu siitä että arkkitehti on sama kun Valencian tieteiden ja taiteiden kaupungilla. Ekaa kertaa elämässä olin juhlissa jossa tarjoilijat viipottivat mustat housut ja valkeat paidat päällä tarjottimineen tarjoamassa juomia ja pikkupurtavaa. Oli ihan jees :D


Möhkäle ulkoa:






























Ja sisältä:








































Kaikille kouluille oli lisäksi pari tällaista pöytää varattu, joista sai noukkia pientä purtavaa. Oli muuten törkeän hyviä!































Sunnuntaina oli matkan viimeinen päivä ja kävimme melomassa Sella joella sellaisen kevyen 16 km:n lenkin. Olin seuraavana päivänä aivan jumissa!

Seksikkäät leidit valmiina koitokseen... En tosin melonut hänen kanssaan, vaan yhden panamalaisen miehen kanssa.






























Melkein puolimatkassa oli lounastauko:
































































Melonnan jälkeen jaksoi hyvin istua 12 tuntia bussissa takaisin Valenciaan. Tykkäsin Asturiasista kovasti kun se oli niin vihreä ja vuoristoinen alue. Jos joku harkitsee Pohjois-Espanjassa matkustamista niin voin suositella Asturiasia lämpimästi.

Tällainen reissu tällä kertaa. Terveisiä kaikille sinne kotisuomeen ja jos alkaa pimeä kyrsimään, niin täällä on paljon tilaa matkalaisille :)