maanantai 10. joulukuuta 2012

Rooma

Tänään on kotiuduttu Roomasta ja aika kulttuuripitoinen viikonloppu on takana. Meidän lento oli perjantaina Roomassa alkuiltapäivästä. Perjantaina meidän piti mennä tutustumaan Vatikaaniin, koska katolisten juhlan takia Vatikaanin museot olivat kiinni koko viikonlopun. Kiirettä siis piti ja saatiin melkein juosta että kerettiin. Me otettiin sellainen reilun parin tunnin opastettu kierros lennosta, kun meillä ei tosiaan ollut aikaa ihmetellä lippujonossa. Ryhmäläisistä suurin osa oli venäläisiä, joten oli oikein kotoisa olo :D 
Jos joskus menen Vatikaaniin uudestaan niin ostan lipun sekä jonkin audioguide -vaihtoehdoista ja kiertelen omassa rauhassa siellä. Sellaiselle henkilölle joka ei niin välitä historiasta ja kulttuurista, niin en suosittele paikkaa ollenkaan :D

Museoissa oli jos jonkinmoista patsasta:































































Kaikki oli todella mahtipontista katoista lähtien:







































Vatikaanin turisteilta kiellettyihin syövereihin olisi kiva päästä tutustumaan. Sain juuri käsivarret supervirutettuina kuvan johonkin supersalaiseen paikkaan menevästä käytävästä. Onneksi mielikuvitus ei yhtään laukannut tuolla. Kiitän siitä ainoastaan Enkelit ja Demonit kirjaa ja elokuvaa!







































Kierroksen kohokohta useimmille oli tietysti Sikstuksen kappeli. Kappeli on pyhä paikka eikä siellä saa puhua eikä ottaa kuvia. Kappeli on täynnä Michelangelon ja muiden kuuluisien taiteilijoiden töitä. Maalaukset eivät ole ihan meikäläisen tyylisiä, mutta hattua täytyy nostaa maalareille kun tietää mikä työmäärä noissa on takana. Vielä vinkki: Jos menet tuonne, niin ota kiikarit mukaan niin näet paremmin korkealla olevat maalaukset :)
Sikstuksen kappelissa pidetään myös konklaavi. Sinne osaan ei myöskään turisteilla ollut mitään asiaa.

Näiden ovien taakse kardinaalit kokoontuvat konklaaviin. Melko modernia :D



























Kierroksemme päättyi Pietarinkirkkoon ja Pietarinaukioon. Ne ovat myös Vatikaanin ainut osa johon pääsee vapaasti. Adjektiivit jotka minä keksin niitä kuvailemaan ovat valtava ja mahtipontinen.












































































Pietarinkirkosta:







































Sveitsiläiskaartilainen vartiossa:







































Lauantain ohjelmaan kuuluivat Forum Romanum, eli muinaisen Rooman ydinalue ja Colosseum. Otimme jälleen opastetun kierroksen ja voin suositella sitä muillekin. Oppaan kanssa pääsimme jonojen ohi ja muutenkin alueesta sai paljon enemmän irti kun tiesi mikä mikäkin kivikasa on ollut.


Muinaista Roomaa:









































Osa alkuperäisistä teistä on säilynyt tähän päivään asti:







































Colosseum on kärsinyt vuosisatojen saatossa maanjäristyksistä, katolisen kirkon rystöretkistä, liikenteestä ja viime talvena lumesta. Ensi vuonna Colosseum laitetaan ainakin osittain pakettiin kun sitä ruvetaan kunnostamaan. Huonossa hapessahan tuo näyttää olevan. Ja taas vinkki: Colosseumilla käy pahimpaan turistiaikaan jopa 80 000 ihmistä päivässä. Jos et halua notkua lippujonossa koko päivää, niin osta opastettu kierros tai yhteisliput Forum Romanumille ja Colosseumille Forum Romanumin lippuluukulta, jossa on huomattavasti lyhyemmät jonot.















































































































Kierreltiin myös muissa Rooman kuuluisissa paikoissa kuten Pantheonissa, sehän on kuuluisa kupolistaan.
Pantheonin edessä oli hiljainen mielenosoitus eläinten oikeuksien puolesta:









































Tuossa kaupungissa ei kyllä heti lopu nähtävyydet kesken. Kaupungilla kävellessä vähän väliä tuli eteen jokin muinaismuisto ja muutaman päivän jälkeen on ihan ähky kaikista vanhoista monumenteista. Muutama päivä riittää tärkeimpien nähtävyyksien katseluun, jos on liikenteessä koko päivän. Jos taas haluaa ottaa rennommin ja hengittääkin välillä niin kannattaa varata ainakin viikko tuonne. Vielä vinkki: Älä luota siihen että autoilijat väistävät suojatiellä liikkujaa. Roomassa on aivan hullu liikenne. Suojatien päälle tai risteyksen keskelle pysäköiminen on näköjään ihan normaalia, kuten myöskin punaisia päin ajaminen. Ja tosiaan suojatielläkin sai juosta henkensä edestä!

Laittelen tähän loppuun vielä muitakin kuvia kaupungilta.

Tiberin varrelta:




































































































Mainioita kulkupelejä:































































































Pikkuriikkinen kirkko oli mukava piristys kaiken valtavuuden keskellä:








































Hienoja taloja:









































































Tää oli ihan uskomatonta. Äijät vaan oli ja oli tossa samassa asennossa täysin liikkumatta. Täytyyhän tuossa olla joku tuki, mutta en nähnyt mitään vaikka kuinka yritin vakoilla:







































En jaksa nyt tämän enempää jaaritella, kun olen vielä ihan väsynyt viikonlopun suorituksesta. Kuvat puhukoot puolestaan. Jos heräsi kysyttävää, niin kyselkää pois! Loppuviikosta laitan taas kuulumisia ja joulukuvia Valenciasta :)








2 kommenttia:

  1. VAU johan on mahtavia kuvia!!! ja mitä ihmettä nuo ukkelit.... :D ne huijaa jotenki, pakko!

    VastaaPoista
  2. Olisi taas yksi paikka missä pitäis päästä käym ään, mut ähky tulee varmaan kulttuurista ja historiasta. Noi ukkelit oli aika veikeät :)
    Täällä täys talvi ja lunta sataa koko ajan... hiihtokausi avattu (Martti).
    Terkkuja!

    VastaaPoista