perjantai 21. syyskuuta 2012

Arkea Espanjassa

Kohta on kuukausi täällä takana ja pikkuhiljaa arki alkaa hahmottua. Olen käynyt parin viikon ajan yksityisillä espanjan tunneilla ja olen tykännyt niistä todella paljon. Ryhmässäni on minun lisäksi kaksi muuta oppilasta. Saksalainen mies ja belgialainen nainen. He ovat käsittääkseni töissä täällä. Ilmeisesti ensi viikolla tapaan myös isäntäväen tuttavavn Santin joka haluaa oppia englantia, joten teen hänen kanssaan sitten tandemopintoja. Saa nähdä onko minun espanja parempi kuin hänen englanti. Mielenkiinnolla odotan :D

Arki täällä on melko erilaista kuin Suomessa. Ihmiset viettävät todella paljon aikaa ulkona ja arkisinkin on aivan normaalia olla kavereiden kanssa illastamassa aamuyöhön vaikka seuraavana aamuna on töitä. Ulkona syöminen on kuulemma viimeaikoina täällä vähentynyt huomattavasti taloustilanteen vuoksi. Ihmettelenkin suuresti millä kaikki katukuppilat ja pikkuravintolat oikein elävät kun niitä on aivan älyttömästi ja kilpailu asiakkaista on todella kovaa. Tässä lähellä onkin muutama todella hyvä kahvilaravintola joista haen usein itselleni luonaan koulun jälkeen. Muutamalla eurolla saa ihan mukavan lounaan ja eipähän tarvitse itse keksiä mitä tekisi. 

Tässä olikin hyvä aasinsilta ruokapuoleen. Täällä on hurjan vaikea keksiä mitä tekisi ruoaksi kun tarvikkeet ovat niin erilaisia kuin Suomessa. Tuleepahan kokeiltua aina vähän jotain uutta. Pyrin ostamaan kasvikset tuosta läheiseltä Central Mercadolta, eli älyttömän isosta kauppahallista. Siellä on myynnissä vaikka mitä herkkuja. Tuotteet ovat mielestäni hieman kauppoja kalliimpia, mutta samalla huomattavasti parempilaatuisia ja tuoreempia. Huono puoli tuossa kauppahallissa on että  se menee kiinni jo kolmelta iltapäivällä. Lihaa olen tainnut ostaa täällä vain kerran, eli melko kasvispainotteisella ruoalla mennään. Mikä ei tietysti haittaa pätkääkään. Suomessakin olen melko nirso lihan suhteen ja täällä kauppojen valikoima näyttää minusta melko epäilyttävältä :) Ravintolassa otan sitten aina jotain kalaa tai muuta merenelävää. Ne ovat kyllä herkkua täällä ja Suomen hintoihin verrattuna edullisia. 

Täällä Valenciassa olen nähnyt tähän mennessä kaksi hieman isompaa ruokakauppaa, kokoluokkaa Puumalan Sale. Nekin ovat melko kaukana asunnoltani. Asuntoni lähellä on pari pientä ruokakauppaa joissa sitten käyn. Ne ovat hikiseen Siwan kokoisia. Välillä tulee kyllä Prismaa ikävä kun täällä katsoo tuotevalikoimaa. Ihmiset ovat täällä ilmeisesti tottuneet ostamaan tarvitsemansa pikkupuodeista, eivätkä kaipaa isoja hypermarketteja. Eipä niille kyllä tilaakaan olisi, ainakaan kovin lähellä keskustaa. Ehkä niitä vähän isompia marketteja on sitten jossain kaupungin laitamilla, missä on tilaa myös parkkipaikoille.

Hinnat ovat täällä melko alhaiset verrattuna meikäläiseen hintatasoon. Perusruokatarvikkeet, vessapaperi, pesuaineet yms. ovat mielestäni karkeasti puolet Suomen hinnoista, jos sitäkään. Yksi päivä kävin Corte Inglésissä (vastaa Stockmannia) ostoksilla. Elektroniikkaosastolla huomasin että hintaluokka on kuitenkin aivan samalla tasolla kuin Suomessa. Tietysti täällä Corte Inglés ei ole halvin kauppa, joten vähän halvemmallakin pääsee. Noh, eipähän tarvitse onneksi paljon elektroniikkaa ostella, mikäli tämä suurinpiirtein antiikin aikainen läppärini ei sano sopimustaan irti.

Parin päivän päästä Mikko tuleekin jo tänne minua moikkaamaan :) Ajatuksissa olisi käydä ainakin Albuferan kansallispuistossa ja tieteiden ja taiteiden kaupungissa. Katsotaan mitä kaikkea keretään. Kerron siitä sitten seuraavassa "jaksossa."
Laitan tähän loppuun vielä kuvan läheisestä erikoisoluiden putiikista kun pisti yksi hylly silmään :D






maanantai 10. syyskuuta 2012

Kuvia asunnolta ja koululta

Tässä kuvia asunnoltani:

Ruokailuhuone








































Olohuone ykkönen









































Olohuone kakkonen, joka toimii myös vierashuoneena. Kuvassa ei näy mutta sohvan takana on parisänky.






Keittiö. Vasemmalla kuvan ulkopuolella on tiskiallas ja ruokakomero. Omistajilla on tarkoitus jossain vaiheessa tehdä olohuone kakkosesta isompi keittiö.






































Minun huone






































Eteinen minun huoneen ovelta kuvattuna
























Asunnossa on lisäksi omistajien makkari, kaksi vessaa jossa toisessa suihku (todella siisti), työhuone ja pari kodinhoitohuonetta/säilytystilaa. Jokaisessa huoneessa on vähintään yksi parveke.


Koululta:

Minun faculty, jossa kaikki kurssini pidetään.





























Kampukselta randomkuva


























Huomenna aloitan espanjantunnit yksityisessä kielikoulussa. Pääsen oman tasoiseeni pienryhmään opettelemaan puhumista :)
Koululla on tietysti myös espanjan kurssi, mutta se alkaa vasta joskus, kukaan ei tiedä milloin. Ryhmässä on kuulemma noin 50 oppilasta, joten ajattelin että tuollainen pienryhmätyöskentely yksityisellä ei ainakaan pahaa tee. Eli jos tammikuussa en vieläkään osaa puhua espanjaa, niin se ei ainakaan yrittämisen puutteesta johdu :) Tietysti yksityisellä tunnit maksavat, mutta mielestäni 10€/h ei ole paha hinta. Käyn siellä sitten niin pitkään kun on tarpeen tai rahat loppuvat!

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Nyt se koulu vihdoin alkoi

Tänään oli siis vihdoin ensimmäinen koulupäivä.
Olin aiemmin valinnut kolme englanninkielistä kurssia syksylle. Olisin ottanut kursseja enemmänkin jos tunnit eivät menisi niin tehokkaasti päällekäin. Kaksi kursseista alkoi tänään. Ensin oli "World Economy" tunnit ja tämä kurssi vaikuttaaa oikein pätevältä ja mielenkiintoiselta. Sen jälkeen oli "Business Law" tunnit. Tämänkin ryhmän piti olla englanniksi, mutta opettaja päräytti heti alkuun että opetus ja kaikki kurssimateriaalit ovat castellanoksi eli espanjaksi. Noh, eihän siinä mitään. Kuuntelin kaksi tuntia monttu (sisäisesti) auki ja ymmärsin ehkä puolet mitä opettaja sanoi. Tänään oli vasta kurssin esittelyä, joten vielä ei ollut edes mitään vaikeita termejä. Onneksi löysin toisen kurssin tämän tilalle. Senkin pitäisi olla englanniksi, mutta huomenna nähdään joudunko edelleen vaihtamaan kurssia. Lopullisesti kursseille pääsy selviää vasta tämän kuun loppupuolella joten siihen asti pitää vain käydä tunneilla ja toivoa että saa suorittaa kurssin loppuun asti.

Outoa minusta täällä on se ettei vaihtareille ole järjestetty minkäänlaista opastusta koululla näin alkuun. Mitään tiloja tai palveluita ei ole esitelty meille. Ollaan saatu jo koulun henkilökortit ja tunnukset koulun koneille, mutta vähän hankala niitäkään on käyttää kun ei edes tiedä missä tietokoneluokat ovat. Kampuksella on myös esim. uimahalli ja paljon muita liikuntapaikkoja, mutta niistäkään ei ole kerrottu mitään. Lukujärjestykset ovat koulun nettisivuilla todella sekavasti ja en ole löytänyt niistä missä kurssieni tunnit pidetään. Tänään koululle mennessäni ajattelin että onhan siellä varmaan jossain joku infotaulu, josta selviää luokat, mutta yllätys yllätys eipäs olekaan. Infopiste kyllä löytyy, josta voi kysyä jos osaa espanjaa :D
No, maassa maan tavalla ja kyllä täällä eteenpäin pääsee kunhan vain uskaltaa kysyä ihmisiltä neuvoa. Onneksi osaan jo sen verran puhua että tosiaan tuo avun ja opastuksen pyytäminen onnistuu ilman ongelmia. Eikä myöskään haittaa se ettei osaa kaikkea sanoa. Elekielellä pärjää yllättävän hyvin :)

Ennen koulun alkamista minulla on ollut paljon aikaa tutustua kaupunkiin. Viime viikolla kävin tieteiden ja taiteiden kaupungissa (La Ciudad de las Artes y las Ciencias)  http://www.cac.es/
Paikka on Santiago Calatravan ja Félix Candelan suunnittelema viihde/kulttuuri/arkkitehtuurikeskus. Se on valmistunut vuonna 1998. Alueella on museoita ja muuta ajanvietettä sekä L'Oceanogràfic, jossa on paljon merieläimiä ja Euroopan suurin akvaario. 

Tässä muutama kuva alueelta: 


Oikealla Hemisfèric    http://www.cac.es/hemisferic/

























Palau de les Arts Reina Sofía     http://www.cac.es/palau/

























Tiedemuseo      http://www.cac.es/museo/
























Alueella on todella paljon nähtävää ja jos joka paikassa haluaa käydä niin aikaa saa varata pari päivää. Kävin L'Oceanogràficissa http://www.cac.es/oceanografic/  ja siellä vierähti helposti koko päivä. Paikka oli kävijöitä varten todella hienosti suunniteltu, mutta niin kuin valitettavasti monessa muussakin eläintarhassa, eläimillä on liian pienet tilat. Erityisesti kävi sääliksi mursuja ja maitovalaita :(  En sitten tiedä onko eläimillä mahdollisuus päästä aukioloajan ulkopuolella suurempiin tiloihin. Vähän epäilen. Delfiineillä puolestaan oli muihin eläimiin verrattuna enemmän tilaa. En tiedä mikä olisi riittävästi, mutta ainakin nuo odottivat innolla että pääsevät tekemään temppuja.

Muihin alueen kohteisiin pitää käydä tutustumassa ajan kanssa myöhemmin. Ei täällä ainakaan pääse sanomaan ettei ole mitään näkemistä. Sunnuntaisin täällä on kaikkiin museoihin vapaa pääsy. Harrastin sunnuntaina kulttuuria siis oikein olan takaa ja kävin kolmessa museossa. Täytyy myöntää etteivät nykytaiteenmuseon teokset oikein iskeneet :D Illalla kävin läheisessä irkkubaarissa katsomassa Barca-Valencia pelin ja se oli enemmän meikäläisen makuun!